Denník Standard: Gastro kritizuje nezvládnutú štátnu pomoc. Z odvetvia odišlo desaťtisíce ľudí, kvalita klesá a ceny rastú
- Médiá
Zamestnať sa v reštauráciách, hoteloch či iných prevádzkach segmentu HoReCa nie je atraktívne ani v súčasnej situácii, keď už sa opatrenia uvoľnili a prevádzky začali opätovne fungovať. Ľudia sa totiž obávajú, že dôjde k opätovnému uzatváraniu ekonomiky. Jedným z faktorov je podľa Viliama Pavlovského aj veľký odliv kvalitnej a kvalifikovanej pracovnej sily do iných sektorov alebo zahraničia.
„Išli by ste pracovať na lepšie platený post do reštaurácie, keď by vám zamestnávateľ vedel vyplatiť pri gastrolockdowne iba 2/3 mzdy, alebo ešte menej? Ľudia nie sú hlúpi, vidia, komu štát (ne)pomáha. A snažia sa podľa toho zariadiť. Áno, bojíme sa,“ dodal Ján Laš s tým, že mnohí melú z posledného a čakajú na zázrak. Za čiastočné riešenie masívneho odlivu zamestnancov a pomoc pre segment považujú gastro združenia zníženie DPH v odvetví!
Bez pomoci štátu nie je podľa Pavlovského možné, aby gastro podniky samy utiahli straty spôsobené pandémiou a naďalej poskytovali kvalitné služby. Upozorňuje na to, že podnikatelia v gastre sa museli zadlžiť, aby obdobie krízy prežili.
Celé znenie článku nájdete na: https://dennikstandard.sk/9135...